fbpx

Stomatološke proteze

Proteze u stomatologiji se koriste u slucajevima kada je potrebno nadoknaditi veći broj zuba koji nedostaju u vilici. Stomatološka proteza ima telo sa kojim se povezuju leva i desna polovina vilice. Stomatološke proteze su mobilne. To znači da mogu da se izvade iz usta, operu i opet vrate u usta na korišćenje.

Podela proteza na osnovu broja zuba:

Parcijalne stomatološke proteze (pacijent ima neke svoje zube) i Totalne stomatološke proteze (nema ni jedan svoj zub u vilici).

Podela proteza na osnovu materijala od kojih su napravljene:

1.Akrilatne stomatološke proteze su napravljene kako sam naziv kaže od akrilata. To  je vrsta plastike. Parcijalna akrilatna proteza se drži sa žičanim kukicama za postojeće zube. Totalna akrilatna proteza se drži na osnovu postignutog vakuma i površinskog napona koji ne daju da proteza spada.

2.Vironit/Vizil/Skeletirana stomatološka proteza je proteza čije telo je napravljeno od kobalt-hrom-molibden legure koja je tanka, gracilna i lepo prijanja iza postojećih zuba. Njena prednost je jer je čvrsta, ne puca i ne pokriva velike površine iza postojećih zuba. Vironit/Skeletirana/ stomatološka proteza može da se drži ili sa metalnim gotovo čeličnim kukicama ili još bolje kada se koristi u kombinaciji sa fiksnim protetskim radom kao što je metalokeramički most onda može da se drži sa atečmenima. Na taj način se postiže estetski momenat da se to kopčanje u vidu atečmena ne vidi. Sa atečmenima se postiže da proteza čvrsto stoji “zakopčano” u ustima.

3.Termosens proteza, tzv. Verteks proteze ili Brefleks ili Valplast proteze su napravljene od poliamida. To su u osnovi najlonska vlakna koji daju ovim protezama osobine da su lagane u ustima. Termosens proteze nemaju metalnih delova, a kukice su napravljene od istog tog materijala od kojih je napravljena cela proteza. Kukice su estetske i mogu biti ružičaste boje kao boja desni ili čak mogu biti i providne. Prijatnije su za nošenje jer su mekše, lakše od akrilatnih i vironit proteza, lepo se mogu adaptirati na toploti usne duplje i lakše se podnose. Takođe na njih nema alergija i ne pucaju.

Leave comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.