fbpx

Stomatologija i trudnoća (1 deo – najčešća oboljenja)

Prema rečima majki, trudnoća je dar stvaranja novog života, a prema medicinskim definicijama, trudnoća je usađivanje oplođene jajne ćelije u zid materice. Narednih devet meseci organizam podleže različitim promenama koje se manifestuju i u ustima.

Trudnoća

Oralne manifestacije u trudnoći najčešće nastaju kombinacijom više faktora od kojih su najznačajniji hormonalni i higijenski.
Povišen nivo polnih hormona tokom trudnoće menja metabolizam tkiva gingive, pa se pojačava upalni odgovor desni na zubni plak i kamenac. Inflamirane desni su crvene, natečene i krvare na provokaciju. Sreće se i lokalizovano uvećanje desni oko jednog zuba koje vemenom može da poprimi mrko crvenu boju i da dovode do bolova. Ovakve promene najčešće nastaju posle prvog tromesečja i spontano se povlače nakon porođaja i nisu razlog za veliku brigu.

Dokazano je da nivo oralne higijene kod trudnica nije zadovoljavajuć. To se objašnjava činjenicom da trudnice prolaze kroz razne neprijatne situacije tokom trudnoće ( muka, povraćanje, gađenje, umor...) Posledica toga je stvaranje dentalnog plaka i zubnog kamenca.

Sinergizmom delovanja gore navedenih faktora prvo nastaje upala desni tj gingivitis, a njegovim progrediranjem nastaje parodontopatija. Infekcija iz obolelog parodoncijuma (potpornog aparata zuba) može izazvati infekciju drugih sistema organizma i imati za posledicu rađanje deteta smanjene telesne težine.

Ako ste kod sebe ili vaših bližnjih prepoznali ove simptome, zakažite termin za pregled a mi smo tu da Vas posavetujemo i da Vam pomognemo!

 

Dr Valerija Paraklis

Leave comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.