fbpx

Stomatologija i trudnoća (2. deo – bezbednost stomatoloških intervencija)

Trudnoća je fiziološko stanje i ukoliko je žena zdrava posle trećeg meseca nakon završetka procesa organogeneze tj. procesa formiranja organa ploda, dozvoljene su sve vrste stomatoloških intervencija.

trudnice

Uklanjane zubnog kamenca je dozvoljena i neophodna intervencija budući da u kombinaciji sa povišenom koncentracijom polnih hormona brzo dovodi do zapaljenja desni!

Postavljanje kompozitnih i amalgamskih plombi je takodje bezbedna intervencija. Živa koja se oslobađa iz amalgamskih plombi je u elementarnom obliku i kao takva nije štetna za organizam. Međutim ukanjanjem amalgamskih plombi odlamaju se delovi plombe pa uklanjanje istih ne treba rutinski raditi. Ukoliko ipak zbog bolova ili otoka moramo ukloniti amalgamsku plombu obavezno je raditi uz pojačanu kontrolu radnog polja.

U određenim situacijama indikovana je antibiotska terapija, a najsigurniji su penicilinski antibiotici. Kod alergija na penicilin prepisuje se eritromicin. Treba izbegavati tetraciklinske antibiotike koji u prva tri meseca trudnoće mogu izazvati promene na gleđi mlečnih zuba ploda u vidu diskoloracija i stvaranja gleđi smanjene čvrstine. Dok u druga tri meseca trudnoće mogu izazvati toksična oboljenja jetre ploda.

Lek izbora protiv bolova u trudnoci je paracetamol.

Oralno hirurške intervncije nisu kontraindikovane ali se zbog stresnog uticaja na trudnice odlažu do kraja trudnoće.

 

Dr Valerija Paraklis

Leave comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.