fbpx

Fistule na zubu – Kako prepoznati i lečiti?

Fistula predstavlja kanal kroz koji se drenira (cedi) gnoj iz obolelog zuba u usnu šupljinu i koji ostavlja ružan ukus. U ustima se manifestuje kao crvena izbočina iznad obolelog zuba te se lako prepoznaje.

Fistule najčešće nastaju kao posledica inficiranog nelečenog zuba. Po nekim medicinskim istraživanjima gnoj koji se oslobađa kroz fistulu može da ošteti okolna tkiva.

Fistula ne boli, a ako se ipak oseti bol ili se javi otok znači da je došlo do privremenog začepljenja fistule i prestanka ceđenja gnoja koji u tom slučaju nadražuje nervne završetke. Treba znati da i ako se kroz fistulu cedi gnoj na taj način se infekcija ne može izlečiti.

 

uzrok fistula

 

Lečenje takvog zuba u zavisnosti od situacije može ići u dva pravca. Prvi, blaži podrazumeva potpuno uklanjanje karioznih masa i ostavljanje  obolelog zuba otvorenog kako bi se gnoj drenirao, a kroz neko vreme i potpuno endodonski zbrinuti zub. Drugi, radikalniji pristup je vađenje obolelog zuba.

Ako se fistula javi zbog obolelog mlečnog zuba a izbegne se poseta stomatologu i ne preduzmu navedene mere posledica može biti neispravan rast stalnih zuba ili njihov gubitak.

Redovnim održavanjem oralne higijene, saniranjem karijesa čim se pojavi i podizanjem odbrambenih snaga organizma kroz ishranu najbolji su način da do pojave fistule ni ne dođe.

Share:
Leave comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.