fbpx

Vaša idealna četkica za zube

Svako od nas se prilikom izbora četkice za zube bar jednom našao u prodavnici ispred rafa punog četkica za zube. Raznih boja, motiva i oblika, tvrde, meke zatim ručne i električne sve u svemu mnogobrojne i raznolike. Postavlja se pitanje kako u moru svega navedenog naći onu pravu četkicu za zube za Vas.

Četkice za zube spadaju u osnovna sredstva za održavanje oralne higijene i namena im je da mehanički uklone dentalni plak. Dentalni plak je bezbojna, meka, bakterijska naslaga koja se akumulira na zubima. Zadržavanje plaka na zubima vremenom sigurno dovodi do nastanka karijesa, ali i do oboljenja desni odnosno gingivitisa. Da bi sprečili nastanak ovih oboljenja neophodan je dobar odabir četkice za zube.

Četkice za zube sastoje se od glave na kojoj se nalaze vlakna, vrata koji glavu povezuje sa trećim delom četkice odnosno drškom četkice. Glava ili radna površina četkice ne treba da je prevelika jer nam manje i zaobljenije površine omogućavaju lakše postavljanje na zubne nizove a samim tim i čišćenje. Drška četkice treba da poseduje elastičnost kako bi lakše manipulisali četkicom, a za decu se preporučuje da drška bude deblja i kraća kako bi se lakše prilagodila dečijoj šaci.

Na tržištu uočavamo podelu četkica prema tvrdoći njenih vlakana. Tako postoje mekane (soft), veoma mekane (ultra soft) , srednje tvrde (medium) i tvrde (hard).

Maya dental office za svakodnevnu upotrebu preporučuje  srednje tvrde četkice. Smatramo da se njenom primenom najbolje uklanja dentalni plak. Mekane četkice preporučujemo kao terapijske, kada pacijenti imaju izrazito oštećenje desni. Dok se ne izleči oboljenje primenjivati mekane četkice, a sa povlačenjem oboljenja preći na medium.

Električne četkice danas pronalaze sve veću primenu zbog jednostavnosti rukovanja njima. Na našem tržištu postoje 2D i 3D električne četkice odnosno četkice koje poseduju pokrete aktivne glavice u vidu translacije, rotacije i pulsacije.  Takođe sve više četkica poseduje i Smart ring  koji Vas obaveštava ako vršite prejak pritisak. Takođe neke od njih poseduju tajmer sa intervalima od 30 sekundi za pranje svakog kvadranta te su idealne za ljude koji vole da tehnologija preuzme deo briga za njih u brzom životu i trci sa vremenom.

Nikako ne smemo zaboraviti upotrebu interdentalnih četkica jer bez njih operemo samo 60% površina zuba. Interdentalne četkice služe sa pranje prostora između zuba i ima ih u više veličina kako bi se odabrala idealna za svaku veličinu ovog prostora.

Ako Vam ove smernice nisu dovoljne  da sami odaberete četkicu zakažite konsultacije kod nas, u ordinaciji Maya dental office, pa ćemo zajedno na osnovu stanja Vaših oralnih tkiva odlučiti koja je za Vas najbolja!

 

Dr Valerija Paraklis

Share:
Leave comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.