fbpx

Karijes mlečnih zuba

 

Zastupljenost karijesa mlečnih zuba na našim prostorima je zabrinjavajuća. Oko 35% dece do druge godine života ima znake karijesa, a do šeste godine čak 90% dece. Ako mislite da mlečni zubi nisu podjednako važni kao stalni u zabludi ste. Bez zdravih mlečnih zuba nema pravilnog razvoja vilica, govora, postavljanja stalnih zuba kao ni ishrane.
Karijes mlečnih zuba može biti na jednoj, dve ili tri površine, a kada zahvati sve površine zuba nazivamo ga cirkularni karijes.

Na samom početku promene na zubima se manifestuju u vidu bele mrlje. U toj početnoj fazi može se preventivnim delovanjem posebnim pastama i rastvorima pokušati sprečiti dalje napredovanje belih mrlja , pa čak i njihovo postpuno nestajanje, tačnije da dođe do njihove remineralizacije.

 

Bele mrlje

 

Ukoliko se to zanemari i ne odlazi na redovne kontrolne preglede kod stomatologa i loše navike se ne iskorene, tada dolazi do dezintegracije gleđi zuba i nastaje pravi karijes koji vremenom zbog bakterija i destrukcije postaje tamnije boje. Ukoliko se karijes ne ukloni na vreme, kod mlečnih zuba on vrlo brzo stiže do središta zuba gde je smešten živac sa krvnim sudovima. Tada dolazi do zubobolje. Brzo progrediranje karijesa mlečnih zuba se dešava zato što su mlečni zubi sitniji, manji i mekše gleđi u odnosu na stalne zube.

 

tamna mrlja

Terapija karijesa mlečnih zuba je kompleksna i obuhvata sledeće :

1. Osnovno je promeniti loše navike u ishrani deteta kao što su upotreba flašica i cucle sa zaslađenim sadržajem pogotovo noću, korišćenje slatkiša između obroka.

2. Redovno i pravilno održavanje oralne higijene – primena četkica i pasti za zube prilagođene uzrastu. Pranje zuba minimum dva puta dnevno.
3. Redovni kontrolni pregledi kako bi dijagnostikovali oboljenja u ranoj fazi .
4. Saniranje postojećih promena kako bi sprečili moguće komplikacije.

Mera uspešnosti dana je broj dečijih osmeha, potrudimo se da ti osmesi budu zdravi!

Dr Maja Đorđević

Share:
Leave comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.