fbpx

Preventiva zdravlja bebinih i dečijih usta i zuba

Briga o zdravlju dečijih zuba počinje još dok je beba u majčinom stomaku. Pravilna ishrana majke bez štetnih navika u vidu konzumiranja alkohola, droge, pušenja duvana i sl… je od izuzetne važnosti za kompletno zdravlje deteta pa samim tim i njegovih zuba. Buduća majka treba u trudnoći da koristi jedan put dnevno dodatke ishrane u vidu esencijalnih minerala i vitamina pored redovne prirodne kvalitetne ishrane. Beba uzima kroz krvotok sve što joj je potrebno za njen pravilan rast i razvoj tako da treba paralelno voditi računa o zdravlju i majke i deteta.

Nega zuba kod odojčeta

Kod odojčeta, dok još nema zube, važno je da se posle podoja jezik prebrisava sterilnom gazicom natopljenom u mlak svež skuvan čaj od kamilice bez šećera. To se preventivno radi da se ne bi razvio soor ili u narodu poznat pod nazivom mlečac u vidu belih naslaga na jeziku. Ukoliko do toga dođe, onda je preporučljivo prebrisavati jezik posle jela sa gazicom natopljenom u vodeni rastvor soda bikarbone. Iza toga se jezik namaže sa gelom za oralnu upotrebu namenjenim za lečenje gljivica. Najčešće uzrok je candida albicans. O detaljima vezanim za količinu i redovnosti upotrebe preporučljivo je da se posavetujete sa stomatologom.

Nakon nicanja prvih mlečnih zuba prelazi se na silikonsku malu četkicu za zube. Ova četkica se stavlja na naprstak roditelja ili staratelja i sa njom i čistom vodom se bebini zubi peru.

Cetkica za zube za bebe

U malo starijem uzrastu kad beba bude imala više od tri zuba treba početi koristiti malu dečiju četkicu za zube zajedno sa dečijom pastom za zube koja ne treba da sadrži fluor u sebi!

Nega zuba kod dece

Kad dete nauči da promućka usta sa vodom i da je ispljune tada se prelazi na dečiju pastu za zube koja sadrži 750 ppm fluora. Većina svetski poznatih proizvođača pasti za zube (Colgate, Elmex, Lacalut, Vademecum,  Oral  B, Aquafresh, …) imaju posebne paste namenjene deci. Zubi se redovno trebaju prati uveče pred spavanje jer se noću kada čovek spava ne luči pljuvačka. Da bi sačuvali zdravlje zuba nije dobro da se noću jede i pije osim eventualno čiste vode. Zubi se takođe ujutru peru da bi imali lepši dah i posle jela, naročito posle slatkog obroka.

Kad dete napuni sedam godina prelazi se na pastu za zube za odrasle i koja sadrži 1450 ppm fluora ali je bitno da se stavlja u veličini zrna graška da se ne bi preterivalo sa količinom.

U ordinaciji Maya dental office preporučujemo da se zubi peru kružnim pokretima, a na kraju prelaziti pokretima četkanja zuba od desni na kontra stranu. To se maloj deci kaže :“Kako kiša pada“ za pranje gornjih i „Kako trava raste“ za pranje donjih zuba.

Ukoliko imate potrebe za pregledom ili imate još dodatna pitanja slobodno se javite na 0642410043 ili pišite na email maya.djordjevic@gmail.com rado ću Vam odgovoriti i posavetovati Vas.

Svako dobro Vam želim! Vaša dr Maja Đorđević

Share:
Leave comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.