fbpx

Zalivanje fisura

Zalivanje fisura je odlična preventivna mera gde se na još zdrave fisure stavlja zaštitni materijal. Materijali za zalivanje fisura su specijalni zalivači fisura na bazi glas-jonomer-cementa. Ovi materijali svojim sastavom deluju preventivno na nastanak karijesa, a i odlični su kao mehanička barijera.

Fisure i jamice su udubljenja na griznoj površini bočnih zuba. Nastaju zbog nepotpune fuzije gleđnih prizmi tokom  rasta i razvoja zuba.

Iako čine samo 3%  od ukupne površine jednog bočnog zuba, čak 70%  karijesnih masa se razvija u njima.

Samom svojom morfologijom otežavaju samočišćenje zuba, a udruženo sa relativno dugim nicanjem kutnjaka i predkutnjaka obezbeđuju dobru podlogu za taloženje plaka i razvoj karijesa.

Postupak zalivanja fisura je brz i jednostavan. Sastoji se od uklanjanja mekih naslaga poliranjem, izolaciji zuba od vlage i nanošenja materijala. Najbolje vreme za zalivanje fisura jeste čim se kutnjaci pojave u ustima, jer se navedena intervencija može izvršiti samo na zdravim zubima.

Ovom jednostavnom i veoma povoljnom procedurom, u stomatološkoj ordinaciji MAYA DENTAL OFFICE, možete odložiti kvarenje zuba kako kod dece tako i kod odraslih.

Sačuvajmo zdravlje zuba zajedno!

Dr Valerija Paraklis

Leave comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.