fbpx

Održavanje oralne higijene

Oboljenja čvrstih zubnih tkiva (karijes) i potpornog aparata zuba (gingivitisi i parodonopatije) su najčešće posledica neadekvatne oralne higijene. Odgovorima na najčešće nedoumice postavljamo jasne smernice za vaše usavršavanje u održavanju higijene usta.

Pranje zuba četkicom je neophodna stavka. Zube treba prati najmanje dva puta dnevno, i to ujutru pre doručka i uveče pred spavanje. Dužina pranja neka bude trajanje vaše omiljene pesme. Za svakodnevnu upotrebu preporučuje se primena umereno tvrdih četkica jer dovoljno dobro čiste zubni plak a ne povređuju sluzokožu desni. Četkanje zuba kod dece treba da vrši roditelj! Smatra se da deci treba prepustiti brigu  o oralnoj higijeni tek kada nauče čitko da pišu.

Što se tiče tehnike pranja zuba važno je znati da se od mnogobrojnih izdvaja tzv.  vibraciona metoda. Četkicu postaviti paralelno sa zubnim nizom ali pod uglom od 45 stepeni na zub, pri čemu je jedan deo vlakana na desnima drugi na zubu. Ovim položajem vlakna zalaze ispod desni i u međuzubne prostore. Zatim vibracionim pokretima (levo - desno) povlačiti na dole u gornjoj vilici i na gore u donjoj vilici. Svaku površinu zuba oprati sa pet ponavljanja ovog pokreta.

Pored svega navedenog neophodna je upotreba pomoćnih sredstava za održavanje oralne higijene kao i redovne posete stomatologu. U pomoćna sredstva spadaju interdentalne četkice, konac za zube, paste za zube i razne vodice za ispiranje usta.

Redovni preventivni i kontrolni pregledi omogućuju otkrivanje oboljenja u ranom stadijumu, održavanje visokog nivoa oralne higijene kao i druženje sa nama.

Zakažite svoje termine još danas, vidimo se.

Leave comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.