fbpx

Fluoridi u prevenciji karijesa

Upotreba fluorida beleži se od 1874 godine kada je prvi put ustanovljeno da primena tableta sa fluoridima ojačava zube. Tada nisu postojali zdravstveni dokazi za navedenu tvrdnju, dok danas postoje.

U zubima se odvijaju procesi demineralizacije (otpuštanja Ca iz strukture zuba) i procesi remineralizacije (ugradnja Ca u srukturu zuba). Da li će doći do razvitka karijesa na zubima zavisi od toga koji proces od navedena dva prevlada. U slučaju demineralizacije preventivno se koriste preparati sa fluorom koji se difuzijom preko pljuvačke ugrađuju u gleđ zuba i time čine gleđ čvršćom.

Postoje razni preparati na bazi fluora koji se mogu koristiti sistemski i lokalno, kao i preparati za kućnu i ordinacijsku upotrebu. Najčešće se koriste paste i vodice za ispiranje usta.

 

 

Paste za zube – koriste se i kod dece i kod odraslih. Postoji razlika u koncentraciji fluorida i količini paste koja se upotrebljava. Kod dece do sedme godine preporučuje se stavljanje paste veličine zrna graška. Koncentracije flora označavaju se oznakom ppm i prilagođene su uzrastu:

0-6 godine – 550ppm

6-18 godine- 1000ppm

preko 18 godine – 1000-1500 ppm

Vodice za ispiranje usta – Mogu biti za dnevnu upotrebu (225ppm) ili jednom nedeljno (900ppm). Vodice se naročito savetuju ortodontskim pacijentima kako bi se smanjio rizik od demineralizacije gleđi i nastanka lezija u obliku belih mrlja.

Mora se uzeti u obzir kumulativni uticaj fluora pri korišćenju zubnih pasti sa fluorom i drugih sredstava sa fluorom kako bi sprečili nastanak dentalne fluoroze. Iz tog razloga najbolje je posavetovati se sa stomatologom.

Pregledi i konsultacije kod nas su uvek besplatne!

 

Dr Valerija Paraklis

Share:
Leave comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.