fbpx

Oralna kandidijaza

Candida albicans je gljivica koja se normalno nalazi u usnoj duplji. Njeno prisustvo najčešće ne izaziva nikakva oboljenja, međutim ako se razmnoži u velikim količinama izaziva oboljenje usne duplje koje se naziva oralna kandidijaza.

Faktori koji mogu da doprinesu razmnožavanju kandide su :

  • Smanjena imuna otpornost oralnog tkiva
  • Kisela reakcija pljuvačke usled dijabetesa
  • Trudnoća i prateći hormonalni disbalans kod žena
  • Dugotrajna primena antibiotika
  • Upotreba oralnih kontraceptiva
  • Smanjen nivo oralne higijene

Kandida se može javiti i kod novorođenčadi. Primećuju se sivo-bele naslage na jeziku ali i na drugim delovima usne šupljine. Naslage se lako skidaju, ali se posle nekoliko časova iza toga ponovo stvaraju. Kada semehanički uklone ostaju bolne erozije zbog kojih beba plače prilikom sisanja i izbegava hranu.

Candida albicans

Kandidijaza odraslih može biti u akutnoj i u hroničnoj formi.

Akutna kandidijaza najčešće se lokalizuje u predelu uglova usana i to najčešće jednostrano. Uglovi usana su vlažni, bolni i prisutan je osećaj peckanja.

Može da bude lokalizovana na jeziku i to u središnjem i zadnjem delu jezika. Naslage na jeziku su žute ili tamno braon boje usled akumulacije pigmenata iz hrane i pića. Karakterističan je i neprijatan zadah.

Kod osoba koje nose proteze kandida se često javlja u predelu nepca ispod baze proteze. Crvenilo sluzokože nepca izazvano kandidom je oblika protezne ploče.

Hronična forma kandide se manfestuje granulacijama. Češće se viđa kod ženske dece u ranoj mladosti kao posledica hormonskog disbalansa koji je uzrokovan poremećajima u radu štitne, paratireoidne i nadbubrežne žlezde.

Terapija oralne kandidijaze se sprovodi u dva pravca. Prvi pravac podrazumeva delovanje na samu gljivicu fungicidnim sredstvima, a drugi pravac je delovanje na favorizujuće faktore.  Antimikrobno (fungicidno) sredstvo koje se najčešće koristi u lečenju kandidijaze je „Nystatin“. Koristi se u obliku suspenzije i dražeja . Suspenzije se koriste tri do četiri puta dnevno po 35 kapi na obolelo mesto. Dražeje se takođe koriste 3-4 puta dnevno otapanjem u ustima. Za otapanje jedne dražeje potrebno je oko 30min.

Na favorizujuće faktore takođe treba delovati ciljano kako bi terapija bila uspešna i kompleksna.

Leave comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.