fbpx

Zašto Vam desni krvare?

Da li ste se nekad zapitali zašto Vam desni krvare tokom pranja zuba i ako krvare šta treba da radite da bi se to smanjilo i po mogućstvu prošlo?

Odgovor je u sledećem:

Zdrave desni nikad ne krvare! Krvarenje desni je pokazatelj da su one u zapaljenju!

Zapaljenje desni se naziva gingivitis. Uzrok gingivitisa je plak – bezbojna tvorevina prepuna mikro organizama koji svojim toksinima i enzimima dovode do zapaljenja mekog tkiva oko zuba. Ako se plak ne uklanja svakodnevno četkicom za zube i koncem, neminovno je da dođe do pojave gingivitisa. Takođe na pojavu gingivitisa utiče i nedostatak vitamina C u organizmu. Vitamin C ulazi u sastav hijaluronske kiseline, a ona ulazi u sastav kolagena. Kolagen pretstavlja vezivo, a to su desni u našim ustima. Ukoliko se gingivitis ne leči, mikroorganizmi mogu dovesti do trajnog kidanja vlakana oko zuba što pretstavlja sledeći stadijum zapaljenja tzv. parodontoze i prouzrokovati trajno oštećenje zuba i vilične kosti.

Gingivitis

Kako prepoznati da imate gingivitis?

Simptome gingivitisa predstavljaju crveni, otečeni rubovi desni oko zuba koji krvare na dodir. Vremenom, ukoliko se gingivitis ne leči formiraju se parodontalni džepovi između zuba i desni gde se pojačano nakupljaju ostaci hrane i plak.

Ako zapostavite svakodnevno redovno pranje zuba ili zube perete sa pogrešno izabranom četkicom, u plaku se onda natalože minerali iz pljuvačke i tako nastaje tvrda naslaga takozvani kamenac. Zubni kamenac se više ne može ukloniti pranjem zuba već ga jedino stomatolog može ukloniti ultrazvukom.

PRAVILNA TEHNIKA PRANJA ZUBA je da se plak izčetkava od desni na kontra stranu. To znači da se donji zubi peru „na gore“,donji „na dole“ i grizne površine horizontalno. Prostori između zuba se održavaju sa interdentalnim četkicama kao i sa dentalnim koncem i vodicama za ispiranje usta koje imaju antiseptično dejstvo.

U ordinaciji Maya dental office preporučujemo četkice za zube koje nose oznaku „M“ tj.Medijum ili  sredina debljine vlakana. Jer četkice sa oznakom „Soft“ ne uklanjaju u dovoljnoj meri dentalni plak a „Hard“ oštećuju i desne i zube. Više o izboru četkica za zube možete pogledati na sledećem linku.

Pasta za zube treba da u sebi sadrži fluor. Joni fluora preko pljuvačke difuzijom ulaze u strukturu gleđi i time je čini tvrđom i otpornijom na pojavu karijesa. Uticaj fluora na zube je objašnjen u članku “Fluoridi u  prevenciji karijesa” na našem sajtu.

Čuvajte i brinite o svojim zubima i desnima koliko možete. Ako imate dodatna pitanja ili Vam je potrebna pomoć, možete se obratiti na broj 064/2410043 ! U ORDINACIJI MAYA DENTAL OFFICE SE PREGLED I KONSULTACIJE NE NAPLAĆUJU! ZADOVOLJSTVO MI JE DA USPEŠNO UKLONIM SVAKU VAŠU SUMNJU, NEDOUMICU ILI EVENTUALNI STRAH!

VIDIMO SE!

Share:
Leave comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.