fbpx

Zadah iz usta

Kod nekih osoba iz usta se oseti neprijatan miris (faetor ex ore). On može da nastane iz više razloga ali najbitnije je da odgovarajućim merama može da se ukloni.

Oboljenje desni kao uzrok zadaha

Najčešći uzroci neprijatnog zadaha su oralnog porekla. Oboljenja desni u kojima vladaju ulcero-nekrozni raspadni procesi za sobom ostavljaju karakterističan neprijatan zadah. U ovim procesima dominiraju bakterije truljenja koje oslobađaju sulfide koji su glavni uzročnici zadaha. Zadah može da se javi i usled aktivacije (zagnojavanja) parodontalnog džepa ali i ukoliko postoje gangrenozni zubi. Ovakva stanja uglavnom prate bolovi zbog čega ljudi izbegavaju pranje zuba što dovodi do nagomilavanja naslaga na zubima i oralnim tkivima i pogoršanja situacije.

zadah

Zadah se javlja i kod osoba sa jako niskim nivoom oralne higijene i ako nemaju nekrotične procese u ustima.

Ostali fiziološki uzroci zadaha

Neka fiziološka stanja kao što su starost, menstrualni ciklus, doba dana, mogu biti uzročnici zadaha. Jutro je doba dana kada svako od nas oseti neprijatan zadah. To se objašnjava time što je u toku noći smanjeno lučenje pljuvačke koja je zaduženja za fiziološko čišćenje zuba i mekih tkiva usne duplje. Neprijatan zadah u toku menstrualnog ciklusa objašnjava se povišenim nivoom polnih hormona u ovom periodu i njihovim delovanjem na oralna tkiva. Osećaj neprijatnog zadaha prestaje sa prestankom menstrualnog ciklusa.

Nekada uzroci zadaha iz usta mogu biti i ekstraoralnog porekla. Razna oboljenja respiratornog i digestivnog trakta za posledicu mogu imati neprijatan zadah.

Lečenje zadaha

Lečenje ima za cillj uklanjanje uzroka neprijatnog zadaha i oslobađanje osobe neprijatnosti.

Ako je uzrok zadaha ekstraoralnog porekla osim lečenja osnovne bolesti moraju se preuzeti i lokalne mere u ustima.

Ako je uzrok zadaha oralno oboljenje deluje se ciljano. Primena antibiotika i antiseptika koriguje nivo bakterija u ustima. Popravljanje karioznih i gangrenoznih zuba, kiretaža parodontalnih džepova, uklanjanje zubnog kamenca i mekih naslaga jedini su put ka ižlečenju.

Nakon preuzimanja pomenutih mera pacijenta treba obučiti pravilnom održavanju oralne higijene kako bi se izbeglo ponavljanje situacije.

Dr Valerija Paraklis

Share:
Leave comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.