fbpx

Mehaničke povrede mekih tkiva

Veliki broj pacijenata se javlja u stomatološku ordinaciju zbog mehaničkih povreda mekih tkiva usne duplje.

Povrede mekih tkiva najčešće su izazvane :

četkicom za zube

grickanjem oralne sluzokože

novim protezama

Povrede zubnom četkicom najčešće nastaju energičnim četkanjem zuba novom tvrdom četkicom. Manifestuju se kao ogrebotine gingive (erozije), izrazitim crvenilom oko povrede i ljuspanjem gingive. Oštećena mesta izazivaju bolove koji se pojačavaju pri jelu i govoru. Ukoliko se povede računa da narednih dana izostavimo energično čišćenje promene obično prolaze spontano. U stomatološkoj ordinaciji možete dobiti sve potrebne savete o odgovarajućoj četkici za vaš tip gingive i o pravilnoj tehnici pranja zuba kako bi izbegli pojavu ovih povreda.

Povrede sluzokože grickanjem najčešće nastaju na obraznoj sluzokoži i uočavaju se u obliku sitnih belih mrlja sa diskretnim ogrebotinama. Ukoliko je problem izazvan stresom od nas dobijate savet o preparatima za ubrzanu epitealizaciju oštećenje sluzokože. A ukoliko je povreda nastala usled oštrih ivica neadekvatnih plombi, menjanjem starih plombi rešavamo problem. U slučaju kada je oštećenje nastalo usled noćnog škripanja zubima izrađujuemo zaštitne splintove (štitnike).

Oštećenja protezama nastaju najčešće nakon predaje novih proteza. Manifestuju se kao crvenilo i bolne erozije na mestu gde proteza žulja. Ako ste primetili ovakvu promenu, ili imate lokalizovane bolove javite se stomatologu da koriguje određena mesta na protezama. Važno je nositi protezu nekoliko sati pre dolaska u ordinaciju kako bi se ocrtala oštećena mesta i kako bi stomatolog znao koje delove proteze treba korigovati.

Za sva vaša pitanja i potrebne korekcije stojimo Vam na raspolaganju svaki radni dan.

Dr Valerija Paraklis

Share:
Leave comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.