fbpx

Usluge

PLOMBIRANJE

 

Karies je hronično oboljenje tvrdih zubnih tkiva koje progresivno napreduje i dovodi do razaranja zuba.

Kada karies zahvati gleđ i dentin zuba, potrebno je u potpunosti očistiti a potom plombirati zub. Za plombiranje najčešće se koriste bele kompozitne plombe tako da odgovaraju boji zuba. Za podlogu biraju se glasjonomer podloge, jer su izuzetno čvrste, ne kontrahuju se i estetske su jer su u boji zuba.

U ordinaciji koriste se materijali renomiranih svetskih proizvođača kao što su: GC, 3M ESPE, KERR, SDI i drugo.

 

 

LEČENJE ZUBA

 

Ukoliko je karies zahvatio dublje partije zuba, zubnu pulpu ili živac, radi se endodoncija. Endondoncija podrazumeva čišćenje infekcije iz kanala korena zuba. Kada se kanal korena zuba iščisti, radi se njeogovo punjenje biokompatibilnim materijalom do samog vrha a potom plombiranje.

 

 

PROTETIKA

Da biste nadomestili problem nedostajućeg jednog ili više zuba u cilju vraćanja punog zubnog niza u estetskom i funkcionalnom smislu, radi se protetika. U zubnoj ordinaciji Maya dental office možete uraditi.

  • Solo krunice
  • Mostovi
  • Nadogradnje korena – livene i kompozitne
  • Zubne proteze

 

PROTEZE

Zubne proteze predstavljaju mobilnu zubnu nadoknadu kojom se nadomešćuju izgubljeni zubi. Mogu biti:

  • Akrilatne proteze – materijal od kojeg se izrađuju je akrilat
  • Vironit (skeletirane) proteze – prave se sa metalnom osnovicom
  • Vertex thermosens (silikonske) – proteze

Vironit proteze mogu biti zakačene atecmenima, jer se time postiže veća stabilnost, sigurnost i estetika.

U zavisnosti da li je u pitanju krezubost ili bezubost proteze mogu biti parcijalne i totalne.

U članku na našem blogu možete pronaći više informacija o pojedinim vrstama proteza.

 

KRUNICE I MOSTOVI

 

Da bi se uradila metalo-keramička krunica ili bezmetalna krunica, potrebno je zub ostrugati oko 2mm da bi se napravilo mesta za metal ili cirkonijum dioksid, na čega se stavljaju metalokeramičke ili bezmetalne krunice, koje daju čvrstinu i keramika koja daje estetiku. Krunice se rade u laboratoriji i cementiraju se u ustima.

 

 

NADOGRADNJA ZUBA

 

U stomatološkoj ordinaciji Maya dental office možete uraditi livenu i kompozitnu nadogradnju zuba.

Livena nadogradnja zuba radi se kada je zub izlečenog i definitivno napunjenog korena pa je na njega potrebno uraditi solo krunicu ili nosač mosta, u tom slučaju radi se njegovo ojačanje. U laboratoriji napravi se livena nadogradnja i ostatak krunice zuba koja se cementira i na koju se pravi veštačka krunica u vidu solo krune ili nosača mosta.

Kompozitna nadogradnja ili Fiberglas nadogradnja, metoda rada je slična kao kod livene nadogradnje. 

 

 

UKLANJANJE ZUBNOG KAMENCA I POLIRANJE

 

Redovnim uklanjanjem zubnog kamenca možete sprečiti nastanak parodontoze i neprijatnog zadaha. Kamenac je tvrda naslaga na površini zuba i ukoliko se na vreme ne ukloni može doći do klaćenja i ispadanja zuba.

Osobe koje dugo nisu uklanjale zubni kamenac, mogu imati problema sa srcem i krvnim sudovima, jer su bakterije iz parodontalnih džepova dostigli u krvotok i štete celom organizmu. Nakon uklanjanja zubnog kamenca, radi se poliranje da bi površina zuba ponovo bila glatka.

 

 

VAĐENJE ZUBA

 

Ukoliko je zub toliko oštećen da ga je nemoguće popraviti niti izlečiti, neophodno je njegovo vađenje. Vađenje zuba predstavlja postupak kojim se uklanja zub iz njegovog ležišta u viličnoj kosti. Razlozi za vađenje zuba mogu biti različiti, pa su to često polu-iznikli ili ne iznikli umnjaci koji guraju ceo zubni niz i nanose štetu, ili iz ortodontskih razloga. Vađenje zuba radi se u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolna. 

 

 

IZBELJIVANJE ZUBA

Izbeljivanje zuba je postupak koji se danas najčešće i najviše koristi. Beljenjem zuba možete povratiti belinu i sjaj vaših zuba ako su vam zubi potamneli i niste više zadovoljni svojim osmehom.

Zubna ordinacija Maya dental office može Vam ponuditi dve metode za izbeljivanje zuba:

  • Ordinacijsko izbeljivanje zuba
  • Kućno izbeljivanje zuba

Pre odluke za koji ćete se tretman odlučiti, obavezno se konsultujte sa Vašim stomatologom. Više o izbeljivanju zuba možete pogledati u članku na našem blogu.

 

ZALIVANJE FISURA

Zalivanje fisura je odlična preventivna mera kod koje se na još zdrave fisure stavlja zaštitni materijal. U stomatološkoj ordinaciji MAYA DENTAL OFFICE prilikom zalivanja fisura koristimo specijalne zalivače fisura na bazi glas-jonomer-cementa. Ovaj materijal svojim sastavom deluju preventivno na nastanak karijesa. Takođe je i odlična mehanička barijera protiv stvaranja karijesa. Postupak zalivanja fisura je brz i jednostavan. Sastoji se od uklanjanja mekih naslaga poliranjem, izolaciji zuba od vlage i nanošenja materijala. Najbolje vreme za zalivanje fisura jeste čim se kutnjaci pojave u ustima, jer se navedena intervencija može izvršiti samo na zdravim zubima.

 

RAD SA TRUDNICAMA

 

Stomatološka ordinacija Maya dental office pruža stomatološke usluge svim budućim majkama, ukoliko u trudnoći imaju bilo kakav stomatološki problem.

 

 

RAD SA DECOM

 

Naučite vaše mališane da od samog detinjstva redovno posećuju zubare i time sačuvaju svoje zube. Ordinacija sa puno pažnje i strpljenja prilazi svakom najmlađem pacijentu, kroz priču i igru kako bi im odagnali svaki strah od zubara.