fbpx

Zalivanje fisura

Zalivanje fisura

Zalivanje fisura je odlična preventivna mera gde se na još zdrave fisure stavlja zaštitni materijal. Materijali za zalivanje fisura su specijalni zalivači fisura na bazi glas-jonomer-cementa. Ovi materijali svojim sastavom deluju preventivno na nastanak karijesa, a i odlični su kao mehanička barijera.

Fisure i jamice su udubljenja na griznoj površini bočnih zuba. Nastaju zbog nepotpune fuzije gleđnih prizmi tokom  rasta i razvoja zuba.

Iako čine samo 3%  od ukupne površine jednog bočnog zuba, čak 70%  karijesnih masa se razvija u njima.

Samom svojom morfologijom otežavaju samočišćenje zuba, a udruženo sa relativno dugim nicanjem kutnjaka i predkutnjaka obezbeđuju dobru podlogu za taloženje plaka i razvoj karijesa.

Postupak zalivanja fisura je brz i jednostavan. Sastoji se od uklanjanja mekih naslaga poliranjem, izolaciji zuba od vlage i nanošenja materijala. Najbolje vreme za zalivanje fisura jeste čim se kutnjaci pojave u ustima, jer se navedena intervencija može izvršiti samo na zdravim zubima.

Ovom jednostavnom i veoma povoljnom procedurom, u stomatološkoj ordinaciji MAYA DENTAL OFFICE, možete odložiti kvarenje zuba kako kod dece tako i kod odraslih.

Sačuvajmo zdravlje zuba zajedno!

Dr Valerija Paraklis

Facebook Comments

Leave comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.